Wat is de “Insolventierichtlijn van de Europese Unie” en waarom is die nu zo relevant?

De Insolventierichtlijn van de Europese Unie, officieel bekend als de Richtlijn (EU) 2019/1023 inzake herstructurering en insolventie, werd aangenomen op 20 juni 2019.
Met deze richtlijn wil Europa inzetten op de overleving van bedrijven, behoud van banen en het voorkomen van faillissementen.
Het effectieve doel is om bedrijven in moeilijkheden te ondersteunen om hun werking op een gezonde manier verder te zetten. Dit door bijvoorbeeld reorganisaties uit te voeren. Wanneer het toch tot een faillissement komt, moeten de procedures volgens Europa efficiënter en transparanter afgehandeld worden.

Drie belangrijke pijlers

De richtlijn focust op drie belangrijke pijlers:

  1. Preventieve herstructurering: Bedrijven in financiële problemen moeten al actie kunnen onderneming in een vroeg stadium om zo een faillissement te voorkomen. Hier wil Europa inzetten op “Voorkomen is beter dan genezen”. Deze insteek moet bedrijven op een gezonde manier draaiende houden.
  2. Efficiëntie van insolventieprocedures: Insolventieprocedures zoals faillissementen moeten daarnaast transparanter en efficiënter afgehandeld worden. Op vlak van transparantie vraagt de Europese Unie ook een digitaal platform voor de burgers van elke lidstaat.
  3. Tweede kans voor ondernemers: Na een faillissement of schuldenregeling moeten ondernemers een tweede kans krijgen. Een faillissement mag niet het einde betekenen van ondernemerschap. Europa vraagt hier dat ondernemers na maximaal 3 jaar schuldenvrij worden. De focus ligt bij deze pijler op de schone lei waarmee ondernemers een nieuwe onderneming kunnen aanvatten.

 

 

“Een faillissement mag niet het einde betekenen van ondernemerschap.”

 

 

Waarom is deze richtlijn nu zo van belang?

De richtlijn is op dit moment van belang om verschillende redenen. Wij geven u de 3 belangrijkste:

  • Economische uitdagingen: Bedrijven in Europa staan onder grote druk door onder meer de nasleep van de COVID-19-pandemie, stijgende inflatie, energiecrisis en geopolitieke onzekerheden (zoals de oorlog in Oekraïne). De richtlijn moet bedrijven die moeilijkheden ondervinden van deze uitdagingen helpen overleven.
  • Toepassing in nationale wetgeving: De richtlijn werd gepubliceerd in juli 2019. Concreet werd van de verschillende lidstaten verwacht de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving en deze te implementeren voor 17 juli 2021. Vele lidstaten werken aan de omzetting in nationale wetgeving maar zijn daarnaast ook op zoek naar de mogelijkheden om deze wetgeving om te zetten in de praktijk. Met andere woorden: vele lidstaten zijn zoekende.
  • Meten is weten: Europa vraagt in de richtlijn ook aan de verschillende lidstaten om data aan te leveren over de afhandeling van herstructureringsprocedures en faillissementen. De stabiliteit van de Unie hangt namelijk grotendeels af van de kracht van zijn ondernemingen en de mensen die in deze ondernemingen werken. Door data uit verschillende landen te verzamelen en te vergelijken, kunnen we de afhandeling hopelijk zo snel mogelijk optimaliseren.

Hoe kunnen wij u helpen?

Binnen Aginco zijn we geboeid om te zien hoe andere landen omgaan met de omzetting van deze richtlijn. In België bouwen we namelijk mee aan de digitale platformen voor het afhandelen van deze insolventieprocedures zoals faillissementen, collectieve schuldenregelingen of gerechtelijke reorganisatieprocedures. Deze digitale platformen helpen mee aan de bouw van een stabiele economie in België. Daarnaast werden ze gebouwd op een flexibele architectuur die ook voor andere lidstaten kan dienen als basis. Onze platformen staan niet enkel ten dienste van alle belanghebbenden bij justitie maar ook bij de burgers, de ondernemers en de bedrijven.

Bij vragen over deze richtlijn en hoe Aginco kan helpen bij de omzetting van deze richtlijn: neem contact met ons op.

 

 

“Bij vragen over deze richtlijn en hoe Aginco kan helpen bij de omzetting van deze richtlijn: neem contact met ons op.”